Bedrijventerreinen Energiepositief

Mede mogelijk gemaakt door:

Commissie Duurzaam

Toekomstbestendig ondernemen, Bedrijventerreinen Energiepositief

 

Er kan veel meer dan je denkt en het levert je echt veel op.

 

Interview met Robert de Keizer van Compatible.

 

In 2006 verhuisde het ICT-bedrijf Compatible vanuit het centrum naar het huidige pand aan de Franciscusweg. Het werd casco opgeleverd en dat schiep een hoop mogelijkheden. Zoals de beslissing om direct gasloos te gaan. En daar bleef het niet bij wat betreft energiebesparende maatregelen. Mede eigenaar Robert de Keizer over de investeringen, de opbrengst en de kracht van het collectief.

 

Gasloos
“Wij wilden geen gas omdat het ons niet logisch leek om een fossiele brandstof in te zetten voor iets wat je opfikt. Wij kijken als ICT-ers sowieso altijd iets verder vooruit. Muurpanelen en plissé-gordijnen houden de kou buiten. De ramen kunnen niet open en omdat je dan geen natuurlijke ventilatie hebt, moest er een ventilatiesysteem met een WTW-unit in. (Een WTW unit is een ventilator waarbij vervuilde lucht afgevoerd wordt en schone lucht aangevoerd wordt waarbij gebruik wordt gemaakt van warmteterugwinning red.) Die is tien jaar meegegaan, maar het rendement was 60%. Met het nieuwe systeem zelfs 90%.

 

Afval
Afvalscheiding is voor ons een logisch onderdeel van wat we doen. Alles wat wij de wereld in helpen, helpen wij er verantwoord ook weer uit. Wij houden altijd veel oude apparatuur en verpakkingsmateriaal over. Wij nemen het bij de klant mee en sorteren het in zes categorieën. Plastic en karton wordt opgehaald door Renewi en metalen door IT recycling.

 

Vervoer
We komen met de fiets naar kantoor en hebben poolauto’s. De oplossing is niet altijd een nieuwe auto kopen. Je kunt ook ergens met GreenWheels komen. We willen ook graag gaan autodelen met buurbedrijven en een gezamenlijke laadpaal voor de deur.

 

Andere energiebesparende maatregelen
Verder hebben we Led verlichting. We gebruiken printers zonder verwarmingselement. Die hebben minder uitstoot, zijn goedkoper en twee keer zo snel!
Alle werkplekken worden met één stekkerblok uitgeschakeld en we gebruiken groene stroom. Door vooruitstrevend denken, stoten wij al 14 jaar geen CO2 meer uit, aangezien alle stroom altijd 100% groen is ingekocht. Ik verwacht dat er binnen twee tot vier jaar een CO2-heffing komt. Daarvan word je vrijgesteld als je een groencertificaat kan opleveren.

 

De kracht van collectief
Wat we nog meer kunnen doen is, bijvoorbeeld samen energieopwekking regelen, via een VvE structuur. Wind, zon of thermisch; opwek, opslag en verdeling. Ik geloof in de kracht van het collectief. De wasserij in de buurt stoot bijvoorbeeld heel wat restwarmte uit. Met tien bedrijven kunnen we al starten.

 

Vakmensen
Aan collega-bedrijven zou ik willen meegeven: heel veel dingen zijn helemaal niet zo ingewikkeld. Plus: hier in de buurt zitten vakmensen die je goed kunnen helpen, zoals André Lam van ECOKLIMA. Onze gebouwinstallatie is bij hen in beheer. Met een warmtepomp heb je enorm voordeel en ook meteen airco. Je doet het voor comfort, energiezuinigheid en financieel voordeel.

 

 

Ben je geïnteresseerd in Robert's ideeën over hoe simpel het is om energiebesparende maatregelen te nemen?

Neem contact op via commissieduurzaam@ovhilversumzuidwest.nl

 

 

 

Compatible Computer Solution

 

www.compatible.nl

Adres: Franciscusweg 295

Plaats: Hilversum

 

 

 

 

<Terug

 

 

Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West

Postbus 28444

1202LK Hilversum

 

info@ovhilversumzuidwest.nl

 

Telefoonnummer: 0657822894

 

KvK–nummer: 52002489

BTW identificatie nr:NL850258339B01

 

 

 

Protocol camerabewaking | Privacyverklaring | Cookiebeleid

* Bevorderen van onderlinge contacten met meerdere bijeenkomsten per jaar.

 

* Het behartigen van gemeenschappelijke belangen in het industriegebied van uw eigen onderneming.


* Keurmerk Veilig Ondernemen

Bestuur:

Bas Brüll, voorzitter

Minke van Thiel, 2e secretaris

Robert de Keizer, penningmeester

Ron Manten, algemeen lid

Eric van der Vegt, algemeen lid

 

Parkmanagement Organisatie:

Parkmanager: Gerrit Mol RSE

parkmanagement@ovhilversumzuidwest.nl

Secretariaat: Minke van Thiel

 

Commissie Duurzaam:

Harco van den Hil

commissieduurzaam@ovhilversumzuidwest.nl

 

Secretariaat:

Front office: Minke van Thiel,

secretariaat@ovhilversumzuidwest.nl

 

Back office: Larissa Mol

 

Side office: Manisch-Creatief