Samen, duurzaam, schoon, heel en veilig

In de media

Een interview met Gerit Mol in de Gooi en Eembode, maart 2021.

Lees hier het artikel bij De Gooi en Eembode

Nee, heel sexy zijn de bedrijventerreinen in Kerkelanden, Zeverijnstraat en Havenkwartier (45 ha groot) niet bepaald, geeft ook parkmanager Gerrit Mol van Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West volmondig toe. Aan de andere kant echter, is dit wel de ‘backbone van Hilversum’, zegt hij. “De ondernemers zorgen daar wel voor vijftienduizend arbeidsplaatsen. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Arenapark of het Media Park wonen en werken deze mensen voor een groot deel allemaal in Hilversum en omstreken.”

 

 

Gerrit Mol (56) is een geboren en getogen Hilversummer, getrouwd met Karin en vader van twee dochters: Larissa en Nadine. Het gesprek vindt plaats in zijn woning, gelegen op ‘het laatste stukje Hilversum-Zuid op de grens met Loosdrecht’, zoals hij zelf zegt. Alleen een acht meter hoge heg scheiden zijn tuin en de parkeerplaats van de buren bij het gemeentehuis van Wijdemeren. “Hiervoor woonden wij op de Frederik van Eedenlaan, maar wij wilden toch wat rust en ruimte. Dan moet je eigenlijk niet in Hilversum zijn, maar toen kwamen wij dik vijf jaar geleden dit tegen. Het is toch prachtig hier. Je hebt hier alles. Je zit dicht bij Loosdrecht, toch ook een ondernemend vakantiedorp. Je hebt water, natuur, recreatie en nog veel meer moois. En dat allemaal net buiten Amsterdam.”

 

‘Duurzaam samenwerken’, ‘verbinden’ en ‘het algemeen belang’ zijn termen die tijdens het gesprek met Mol - iemand die gemakkelijk praat - meerdere malen de revue passeren. Hij voelt zich goed en gezond. Natuurlijk mist hij het sporten en het lekker uit eten kunnen tijdens deze lockdown, samen met zijn familie en vrienden. Net als de contacten en bijeenkomsten met ondernemers. Ondertussen vult hij zijn dagen met wat klussen in huis, het helpen van zijn vrouw en dochter in de studio Easyslim.nu op de Gijsbrecht en natuurlijk door zijn betrokkenheid binnen de genoemde ondernemersvereniging.

 

‘Ik dacht dat ik de hele wereld kon redden’

Wel is er het besef om niet te hard van stapel te lopen nadat de Hilversummer tien jaar terug in korte tijd twee keer een burn-out had. “Toen werd ik wel teruggebracht op aarde. Ik dacht dat ik de hele wereld kon helpen verbeteren. Ik werd er al voor gewaarschuwd door betrokken vrienden en ondernemers, was ook overal aanwezig. Op een bepaald moment had ik iets van twintig functies, waaronder Hilversum Beter Bereikbaar, het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding, de BIZ op de Gijsbrecht en diverse KVO- en adviescommissies. Ook vaak met het idee dat ik het wel even zou regelen en doen. Maar op een gegeven moment moet je jezelf erbij neerleggen dat je ook als perfectionist het niet allemaal zelf kunt en je je verwachting in het algemeen belang mag bijstellen. Mijn vrouw, kinderen en collega-ondernemers hebben mij toen wel heel goed geholpen. Ik kreeg alle ruimte om te herstellen. Nu zit ik ook niet meer in allerlei commissies. Je moet ook aan jezelf denken, zodat je anderen echt kunt helpen.”

 

‘Veiligheid’ is ook zo’n term die Mol, langere tijd werkzaam als commercieel & financieel directeur binnen Gooiland Beveiliging, meerdere keren noemt. Niet onlogisch voor de zoon van een vader die werkzaam was binnen de Gooise BeveiligingsDienst (GBD). Als jochie van 14/15 jaar werd hij door de toenmalige baas van de GBD gevraagd om bij te houden welke lantaarnpalen het niet deden. Zodoende zwierf Mol iedere avond door Hilversum op zoek naar defecte palen. Dan was hij vrijdag in Kerkelanden, zaterdag in de Meent en zondag weer in een andere wijk.

 

Middelvinger

Vervolgens ging de Hilversummer in militaire dienst waar hij ook zijn beveiligingsdiploma haalde, maar ook werkzaam was als automonteur. Dat laatste zette hij voort in Bunschoten bij Polinorm, een bedrijf dat auto-onderdelen maakte. En daar vond weleens een bedrijfsongevalletje plaats, vertelt Mol. Hij toont vervolgens de middelvinger van zijn linkerhand waar een stuk af is. Hij kreeg destijds 450 gulden schadevergoeding en is - zegt hij - ‘0,05% arbeidsgehandicapt’.

 

Uiteindelijk belandde Mol weer in de beveiligingswereld en kwam hij in aanraking met allerlei bedrijven. Na zeventien jaar was het tijd om er even uit te stappen en - zoals hij zegt - ‘te freewheelen’ met zijn eigen adviesbureau. Vervolgens ging hij samen met een vriend weer aan de slag met een beveiligingsbedrijf. Gooiland Beveiliging werd vervolgens een doorslaand succes. “We kenden iedereen, werden overal bij betrokken en werden ook lid van de bedrijvenverenigingen in Gooi en omstreken en de Keurmerk Veilig Ondernemen-groepen. En als je met ons praatte, dan wist je dat het over beveiliging ging en je een volledig transparant advies kreeg. De beveiligingsmarkt werd ons gegund.”

 

Gooiland Beveiliging werd op 1 januari 2017 verkocht (aan Securitas) en er waren al nauwe contacten met bijvoorbeeld voorzitter René Hoven van het Havenkwartier en Peter Beukers van het Kerkelanden Collectief. Er speelde toen ook een en ander, onder meer de woningbouwplannen op het terrein van de voormalige LTS aan de Fransiscusweg, weet Mol nog. De noodzaak was er bovendien om deze bedrijventerreinen met het oog op ‘samen sterk’ met elkaar te verbinden. Van daaruit ontstond het parkmanagement. “Dat heeft ons gebracht tot waar wij nu zijn”, stelt Mol. “De passie om samen duurzaam te verbinden. Samen sterk, transparant, duurzaam ondernemen is het doel. De gemeente was in die tijd ook nogal van de verdeel en heers. Nu is dat niet meer zo. Maar er was toen geen cohesie bij de ondernemers. Dan haakt de gemeente ook af. Nu werken wij samen als volwaardige en transparante partners en willen wij duurzaam de toekomst in.”

 

‘Dat parkmanagement hebben wij echt op en met Hilversumse ondernemers, ervaringen en kennis opgezet’

Als (betaald) parkmanager is Mol nu zo’n twee dagen in de week actief, al is hij daarnaast op vrijwillige basis voor allerlei betrokkenen ook nog zeer actief. Mol maakte daarvoor al (vrijwillig) deel uit van de Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West, maar tegelijkertijd betaald parkmanager en bestuurslid zijn gaan niet samen. “Dat parkmanagement hebben wij echt op en met Hilversumse ondernemers, ervaringen en kennis opgezet”, weet Mol. “Alleen een externe, onafhankelijke adviseur werd bewust van buitenaf gehaald. Er kwam vervolgens een businessplan, er kwam geld vanuit de provincie en geld vanuit de ondernemersvereniging. De investering en bijdrage van de gemeente was het zetten van een handtekening.”

 

Zijn rol als parkmanager ziet Mol toch ook als ‘roeping’. Met de ondernemers kan hij voor redelijk wat bedrijven iets betekenen. Hij benadrukt daarbij onafhankelijk te zijn. “Niemand kan mij betichten dat ik een eigenbelang heb. Mijn belang is vooral ook het algemeen belang voor Hilversum. Ik zit er niet om mijn eigen zakken te vullen en ben zeker ook geen ‘follow-the-monyetype’, al heb ik misschien wel de mazzel gehad dat ik met de juiste mensen op het juiste moment mocht samenwerken.”

 

Mol benadrukt dat hij het niet alleen doet en spreekt bewust van een bestuur, commissies en parkmanagementorganisatie. “Als Gerrit Mol wegdondert, draait het gewoon door”, zegt hij. “Wij zijn met 200 leden en het Stadsfonds aan de slag gegaan. Ik doe dit nu anderhalf jaar en twee dagen in de week en we stoppen er met z’n allen heel veel vrijwilligerswerk in. Omdat er zo veel positieve uitdagingen zijn, is het nooit saai. We werken ook goed samen met bijvoorbeeld de Gijsbrecht en met BV Hilversum. We komen steeds verder. De basis staat. En is het dan tijd voor een opvolger? Misschien. Er zijn nog zaken af te ronden. Zoals beveiliging, duurzaamheid en werk & inkomen. Daar gaat nog veel tijd in zitten. Het geeft ook veel energie, maar het moet natuurlijk wel ergens toe leiden. Gebeurt dat niet, dan houdt het wel een keer op.”

 

Veiligheid verbindt

Met de beveiliging doelt Mol op de dik dertig beveiligingscamera’s die nu op de drie bedrijventerreinen - samen goed voor 360 gebouwen - hangen. Aan palen overigens, gemaakt door Van Galen Metaalbewerking aan de 2e Loswal. Gewoon een lokaal bedrijf dus. “Wij wisten niet dat Van Galen de grootste leverancier was van dit soort palen in Nederland. Dat zit dus gewoon in Hilversum. Als je de kennis lokaal hebt, dan moet je die vooral ook delen. Je komt hier bedrijven tegen waarbij je denkt: what the fuck, zit dat in Hilversum? Dat hele project met die camera’s, door TeleConnect uit Hilversum, is sowieso alleen met Hilversumse bedrijven gedaan. En nu zijn er plannen om dat uit te rollen naar het Arenapark en het Media Park. Je merkt met die camera’s overigens ook dat veiligheid verbindt. Als je de sociale cohesie onder de ondernemers ook zag toen die avondklokrellen in Hilversum zouden plaatsvinden en er op social media werd opgeroepen om bij het Havenkwartier te verzamelen.”

 

‘Economische waarde van de bedrijventerrein is 300 miljoen euro’

Uiteindelijk bleven die rellen in Zuid-West uit, maar de ondernemers hadden in de aanloop naar die avond nauw contact en zich, in samenwerking met de politie en boa’s, voorbereid. Ondertussen zijn er dus ook serieuze plannen als het gaat om duurzaamheid. Dat is nodig ook, het terrein en enkele gebouwen zijn behoorlijk verouderd. Een inhaalslag is wel bittere noodzaak. “De provincie Noord-Holland heeft in 2018 al aangegeven dat de economische waarde van de bedrijventerrein 300 miljoen euro is, maar dan moet er wel geherstructureerd worden”, zegt de Hilversummer. “Er ligt wel subsidiegeld klaar vanuit de provincie voor herstructurering, 678 miljoen euro voor de gehele provincie, maar dat komt alleen met cofinanciering.”

 

Met andere woorden: er komt alleen subsidiegeld vanuit het provinciehuis als er ook gelden komen uit het grote gele raadhuis. Mol mist toch wel een beetje de waardering voor de bedrijventerreinen in zuid-west. “Ze hebben het altijd over het centrum, Media Park en Arenapark, maar de Gijsbrecht hangt er maar een beetje bij. Dat geldt ook voor de bedrijventerreinen in zuid-west. We hebben in 2018 al een brief naar de gemeenteraad gestuurd. Al die plannen die zij hebben, zijn fantastisch. Maar wij missen de gerichte en noodzakelijke investeringen. Je kunt dit gebied niet blijven uitmelken. Je weet dat je er iets aan moet doen. De gemeente geeft in gesprekken vaak aan wat wij van de gemeente verwachten, maar het is nu vooral de vraag wat de gemeente eigenlijk wil.”

 

Vaccinatielocatie

Overigens is er wel een hoop verbeterd als het gaat om contact met de gemeente, meent Mol. De lijnen zijn tegenwoordig korter, maar de tijden dat door niet tijdig reageren bepaalde subsidiegelden zijn misgelopen, moeten wat de parkmanager betreft nu echt verleden tijd zijn. Duurzaam, transparant samenwerken en meer doen met de middelen die er zijn. Daar draait het om, is zijn stelling. “Ik heb straks een gesprek met de GGD over het goed organiseren van de vaccinatielocatie bij PontMeyer. Daar worden straks 1200 mensen geprikt. Dat wordt een logistieke uitdaging. En ook hier speelt het veiligheidsaspect wederom samen. Door de bestaande beveiligingsmaatregelen en protocollen op elkaar af te stemmen help je elkaar en houd je de beveiligingsketen gesloten. Je staat wederom samen duurzaam sterk en veilig. En dat is in het algemeen Hilversumse belang.”

 

 

 

 

 

Tekst: Stefan van Hees

 

Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

* Bevorderen van onderlinge contacten met meerdere bijeenkomsten per jaar.

 

* Het behartigen van gemeenschappelijke belangen in het industriegebied van uw eigen onderneming.


* Keurmerk Veilig Ondernemen

Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West

Postbus 28444

1202LK Hilversum

 

info@ovhilversumzuidwest.nl

 

Telefoonnummer: 0657822894

 

KvK–nummer: 52002489

BTW identificatie nr:NL850258339B01

 

 

 

Protocol camerabewaking | Privacyverklaring | Cookiebeleid

Bestuur:

Bas Brüll, voorzitter

Minke van Thiel, 2e secretaris

Robert de Keizer, penningmeester

Eric van der Vegt, algemeen lid

 

Parkmanagement Organisatie:

Parkmanager: Gerrit Mol RSE

parkmanagement@ovhzw.nl

Secretariaat: Minke van Thiel

 

Commissie Duurzaam:

Harco van den Hil

commissieduurzaam@ovhzw.nl

 

Secretariaat:

Front office: Minke van Thiel,

secretariaat@ovhzw.nl

 

Back office: Larissa Mol

 

Side office: Manisch-Creatief.nl